L’Ajuntament de Sabadell ha aprovat aquest matí una declaració institucional rebutjant les retallades pressupostàries que està aplicant la Generalitat de Catalunya i que obligaran a tancar serveis en diversos àmbits, especialment en la sanitat pública, però també pel que fa a l’educació i els serveis socials. El Consistori critica aquestes mesures d’ajust que “afectaran directament els ciutadans de Sabadell” i que “faran minvar la qualitat dels serveis públics a la ciutat”, segons ha explicat el portaveu del govern municipal, Josep Ayuso. La declaració institucional ha estat aprovada per tots els partits polítics presents a l’Ajuntament, tret del grup municipal de Convergència i Unió.

La declaració reclama oficialment a la Generalitat que repensi i retiri les retallades en els serveis públics que més afecten als ciutadans. Els portaveus municipals, tret del de Convergència i Unió, comprenen que les administracions s’han d’ajustar el cinturó perquè la situació econòmica no és la millor, però també entenen que les retallades haurien de fer-se en àmbits menys prioritaris. Josep Ayuso també ha explicat que la declaració institucional també recull una petició a la Generalitat perquè abans que acabi l’any elabori un informe en el qual es detallin les mancances i les necessitats de noves infraestructures sanitàries a tot el Vallès i, alhora, inclogui un calendari i una programació que expliqui quan es començaran a posar en marxa.

CiU reclama que s’acabi el “populisme incendiari”
Convergència i Unió, que no ha donat suport a aquesta declaració de l’Ajuntament de Sabadell, ha emès aquest matí un comunicat reclamant a l’alcalde Manuel Bustos i al PSC que deixin de fer “populisme incendiari” amb l’ajust a la sanitat pública. Els nacionalistes, de fet, no parlen de retallades, sinó de “racionalització” a l’hora, per exemple, de tancar a les nits els centres d’atenció primària de Ca n’Oriac o el de Castellar del Vallès. Asseguren que, de mitjana, el CAP Ca n’Oriac atén cada nit només 2,15 persones per professional sanitari; el de Castellar, 1,4; i el de Sant Fèlix, 3,6. Per això, Convergència i Unió assegura que les queixes només pretenen crear malestar entre els ciutadans per “erosionar” la Generalitat. Sobre això, el portaveu del govern, Josep Ayuso, ha lamentat la posició que han pres els nacionalistes: “CiU està defensant prioritàriament els interessos de la Generalitat i del seu propi partit per davant dels interessos dels ciutadans de Sabadell. Crec que això és un error i una manca de responsabilitat i compromís amb els sabadellencs”, ha dit.

Badia també aprova una declaració institucional
Sabadell no és l’únic municipi que aquest divendres ha rebutjat públicament les retallades sanitàries. Badia del Vallès també ha aprovat una declaració institucional criticant el tancament del servei d’urgències nocturnes del CAP de la població. En el document també es parla de la “dificultat afegida” de Badia, que no disposa de transport públic a les nits. Això provocarà, segons l’Ajuntament de Badia, que “part de la ciutadania, bé per la seva edat avançada, bé per la seva situació socioeconòmica, es veurà impossibilitada, donada la manca de transport públic per anar a Sabadell o Ripollet”.