• El regidor, José Luis Fernández, considera que la mesura seria “dissuasòria” perquè “es podria multar als infractors” que no compleixen amb l’obligació cívica de recollir els excrements de les seves mascotes

El regidor del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Sabadell, José Luis Fernández, ha reclamat que es creï “un banc d’ADN de gossos” de la ciutat i que s’inclogui“la identificació per ADN dels excrements que no es recullen dels carrers” en la futura ordenança municipal de Tinença d’Animals Domèstics. La petició, presentada avui en roda de premsa, pretén “ser dissuasòria per evitar l’incivisme d’una minoria de propietaris”, ha aclarit Fernández. La mesura implicaria “multes als infractors i una actualització del cens municipal d’animals domèstics” en la qual els amos haurien d’aportar l’ADN de les seves mascotes, tant en el cas dels animals ja censats, com en els de nou registre.

José Luis Fernández ha incidit que ni les actuals sancions previstes en les ordenances ni les mesures de conscienciació han portat a una reducció significativa del problema. L’edil de Cs ha assegurat que “és molt difícil multar a un propietari que no compleix amb la seva obligació si la policia no li sorprèn just al moment”, cosa que ha qualificat de “gairebé impossible” i que està corroborat per l’escàs nombre de sancions aplicades fins avui. A més, ha afegit que “el sistema de multes vigent ni tan sols funciona en el cas de no tenir censada una mascota”.

En canvi, amb la proposta de la formació taronja, “quan la gent sàpiga que se’ls pot localitzar i multar, recolliran els excrements”, ha afirmat Fernández. De fet, “en experiències a altres municipis s’ha demostrat una reducció del 80% de l’incivisme”, ha avançat el regidor. D’altra banda, l’edil de Cs, Ramón García, ha afegit que l’ús de l’ADN permetrà, a més, “identificar els animals abandonats, fins i tot aquells als quals se’ls treu el microxip”. García ha conclòs que el Grup Municipal presentarà aquesta iniciativa al costat d’altres al·legacions a la proposta d’ordenança que l’equip de govern portarà al ple municipal d’aquest mes.