Prou a l’estigmatització del diferent

Botifler, traïdor i tot un seguit d’improperis que no estic disposat a reproduir, van haver de sentir en el passat ple els regidors de l’oposició no independentistes, en especial el de UxC en el qual es votava l’ingrés de Sabadell a l’AMI: una associació privada, independentista i nacionalista l’objectiu de la qual és subvertir la legalitat i per tant, donar un cop d’Estat.

No ens estranyem d’aquests fets, però des de Ciutadans els hem de condemnar i intentar reconduir. El nacionalisme s’ha de combatre ideològicament, perquè quan es busca la subordinació de l’individu al col·lectiu, quan es senyala a un culpable de les penúries de la societat, quan es busca el boc expiatori per crear identitat entre el propi grup i, quan s’estigmatitza i es senyala el diferent, això irremeiablement condueix a la fractura de la cohesió social tal i com es va expressar al passat ple de l’Ajuntament de Sabadell.

No es pot acoquinar, estigmatitzar i intimidar a la casa dels representants del poble a aquells regidors que pensen diferent. Perquè a part de fer pal·les un odi efervescent en el si de la societat cada vegada més atrinxerada i amb posicions rupturistes, s’està faltant a un dels principis bàsics de tota democràcia: el respecte als representants del poble.

Des de Ciutadans no estem disposats a acceptar que això es converteixi en la nova normalitat.

És legítim defensar, que una ciutat ha d’entrar en una associació independentista, la transparència de la qual, és més que dubtosa tal i com va assenyalar el regidor de Guanyem Sabadell. Tanmateix, és tan legítim defensar això, com la posició contraria.

El partit que presideix el senyor Berlanga, està en la seva obligació de defensar la posició que cregui més adient. És a dir, un procés constituent a tot Espanya on hi tingui cabuda el dret a l’autodeterminació dels catalans. I això, és incompatible amb una ruptura de la legalitat vigent per tal de declarar la República catalana independent; aquest és l’objectiu al qual ens volen dur antidemocràticament, els partits i associacions independentistes. Perquè no hi ha res més antidemocràtic que el trencament de la legalitat.

Però què hem d’esperar, sinó que siguin antidemocràtics, d’aquells qui acoquinen a qui pensa diferent? Què hem d’esperar d’aquells qui falten el respecte repetidament al diferent? I quants cops més, haurem d’escoltar aquells que formem part de C’s , PP o PSC,  o ara UxC que som uns feixistes? Algú d’aquells que ens qualifiquen d’aquesta manera s’ha parat a mirar-se per un sol segon al mirall de l’autocrítica?

El nacionalisme el combatrem des de C’s ideològicament, i ho hem de fer amb propostes, amb una nova visió de futur, des de la centralitat que pot suposar un model on la centralitat sigui l’expressió de la realitat, del carrer, del ciutadà, de tots els ciutadans. I ho farem així perquè precisament el nacionalisme no entén de moderats i estigmatitza i assenyala al dissident. I el pitjor de tot, quan es fanatitza, no entén de respecte a la legalitat vigent ni a les persones que defensen posicions contraries a les seves.

Per tots aquests motius, la setmana passada es va donar una gran victòria dels no independentistes i a C’s n’estem molt satisfets. Primer, perquè el NO a l’AMI va superar amb escreix els partidaris del SÍ. I segon, perquè els nacionalistes fanatitzats de l’ANC van evidenciar el seu caràcter gens democràtic.

Animo a reflexionar als independentistes sobre el camí de confrontació al qual ens estan portant a tots els catalans: no sobiranistes, sobiranistes i independentistes. A tots. I també els convido a reflexionar sobre les conseqüències que pot tenir una eventual suspensió de l’autonomia si realment es fa efectiu el trencament de la legalitat.  Estem jugant amb foc.

O tornem a les posicions de diàleg, negociació i pacte que reclamem des de Ciutadans, o la inestabilitat política i econòmica es farà evident. Podreu esperar a la formació del nou congrés per tal de buscar una sortida a l’actual atzucac, o teniu molta pressa per a fer un país per vosaltres?

Finalment, felicito a tots els grups de l’oposició no independentistes, per defensar amb coherència i vehemència allò que creuen sense entrar en cap moment a les provocacions d’aquells, que no entenen de democràcia i respecte.

No ens intimidarà ningú. I des de Ciutadans continuarem defensant els valors intrínsecs de qualsevol democràcia.

Marc Torras (Membre J’s Sabadell)

300715-ami_2