El passat mes de Juliol  C’s va portar al Parlament el “Conveni de col·laboració” per demanar explicacions a la Comissió de Territori i Sostenibilitat.

   Per a la Agrupació local de Ciutadans a Sabadell, el soterrament de la línia fèrria dels FGC a l’àmbit comprès entre el Passeig Can Feu i el Carrer de Sobarber, és una de les prioritats per a la ciutat; com ja ho vàrem fer públic el 14 de Maig de 2013 mitjançant una nota de premsa, on demanàvem una clara resolució.

    Transcorregut un temps prudencial durant el qual, també diferents organitzacions i grups veïnals s’han reunit amb càrrecs públics locals i grups politics municipals amb representació a l’Ajuntament de Sabadell, per demanar explicacions sobre l’estat dels treballs pel soterrament; i donada la passivitat i la continua “venda de fum” per part d’aquests; vàrem decidir donar un pas més.

      Durant massa temps Generalitat i Ajuntament han donat llargues al veïnat amb respostes poc clares i concises, que al nostre parer només pretenien guanyar temps per tal de que el projecte de soterrament fos inviable degut a l’avançat estat del conjunt d’obres que es duen a terme a la resta de trams dels FGC a la ciutat.

      Donat que el conveni de col·laboració pel soterrament addicional compromet al govern de la Generalitat i al Govern Municipal de Sabadell; hem traçat accions amb les dues administracions per obtenir respostes concretes.

    Així, pel que fa a les responsabilitats de la Generalitat de Catalunya sobre les seves competències en el procés, seran avaluades en sessió de la Comissió de Territori i Sostenibilitat com resposta a les preguntes que formularà el representat del Grup Parlamentari de Ciutadans en aquesta comissió; Sr. Jordi Cañas, basant-se en el conveni de col·laboració que signaren Generalitat, Ajuntament i FGC, per garantir el soterrament, el 14 de juny de 2012.

   Les preguntes que des de l’endemà mateix de la reunió van ser registrades al Registre General tant de la Mesa del Parlament, com de la Mesa de la Comissió de Territori i Sostenibilitat; son les següents:

       Quin es l’estat de l’execució dels acords adoptats al conveni de col·laboració entre el Departament de Territori i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell, Ferrocarrils de la Generalitat i Infraestructures de la Generalitat, SAU, per a la integració urbana de la línia de FGC als barris de Gràcia i Can Feu de Sabadell, signat el passat 14 de juny de 2012?

       Ha elaborat el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya l’estudi informatiu que defineix les actuacions corresponents a la obra civil i les instal·lacions ferroviàries per al soterrament de l’actual línia de FGC al tram comprés entre el Passeig Can Feu i el Carrer Sobarber, segons marca el citat conveni?

       En cas afirmatiu, s’ha tramitat i aprovat definitivament aquest estudi?

       En cas negatiu, quan es preveu que estigui elaborat?

       Està redactant el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat el projecte constructiu que defineix al detall la obra civil i les instal·lacions ferroviàries per a aquest soterrament addicional, segons marca aquest conveni?

       Estan elaborant el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sabadell la memòria econòmica-financera de l’actuació prevista, per a la seva futura avaluació a la comissió de seguiment prevista al citat conveni?

     Com a formació política a Sabadell, també nosaltres demanarem respostes als membres del Govern de Sabadell, perquè ells també tenen un compromís institucional amb els veïns de Gràcia i Can Feu. Volem saber, si veritablement l’Ajuntament de la nostra ciutat ha complert amb els següents punts:

       L’Ajuntament de Sabadell, ha redactat el “Projecte de modificació del Pla general” que incorpora el “Pla de Millora Urbana” (PMU) que comprèn l’àrea d’afectació de l’actuació de soterrament; tal com cita el conveni de col·laboració ?

       L’Ajuntament de Sabadell, ha redactat la memòria econòmica-financera de l’actuació prevista, per a la seva futura avaluació a la comissió de seguiment prevista al citat conveni?

       Ha avançat l’Ajuntament de Sabadell els costos d’urbanització dels àmbits de Plaça Espanya i el Passeig de la Plaça Major (xifrats en una quantia màxima de 3.3 milions d’euros) com a condició del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, pel soterrament?

     Per últim, com a Agrupació local de Ciutadans a Sabadell, requerim a l’Ajuntament de Sabadell que continuï treballant en desenvolupar polítiques urbanístiques per a la millora d’integració física i social de l’entramat urbà que puguin revertir en la millora de la qualitat de la vida dels ciutadans.

      I quina millor manera que duent a terme el soterrament es podrà millorar la integració de dos barris de la nostra ciutat, que ja han sofert altres episodis durs, com les obres de la rambla Iberia i que com es veure’s segregats entre ells i de la resta de la ciutat per la via dels FGC, aquesta mateixa rambla Iberia o la avinguda de can Feu.