A partir del mes de gener els fumadors ho tindran més difícil. Si tot va com està previst, el dia 2 de gener entrarà en vigor la nova Llei Antitabac, una norma que comportarà que no es pugui fumar a cap espai públic tancat. Els propietaris de bars i restaurants de Sabadell comencen a digerir aquestes noves restriccions sobre el tabac. La majoria d’ells saben que la prohibició estricta de fumar serà bona per la salut, fins i tot pels mateixos restauradors, però alguns critiquen la manera com s’ha desenvolupat la norma. Si es compleix el calendari previst, la setmana que ve el Congrés dels Diputats tirarà endavant la nova Llei Antitabac. Finalment no s’aprovarà la possibilitat d’instaurar espais reservats als bars per a fumadors ni tampoc demorar l’entrada de la llei fins l’1 de juliol del 2011, tal i com volia el Partit Popular.
El vicepresident del Gremi Comarcal d’Hostaleria de Sabadell i el Vallès Centre, Guillem Soley, assegura que l’estat espanyol no ha estat a l’alçada pel que fa a la Llei Antitabac. Critica, entre altres coses, que alguns restauradors han tirat endavant inversions per habilitar zones de fumadors que ara no serviran per a res. “Això és una de les incoherències que hi ha hagut. Nosaltres sempre havíem dit que es prohibís ja i ara digue-li a un senyor que aquestes obres que ha fet, i que ha hagut de finançar amb un crèdit de set o vuit anys, no valen per res”, ha dit Soley. Segons ha afegit, en aquesta qüestió l’administració “no ha estat a l’alçada”. Els propitearis de bars i restaurants de Sabadell es prenen l’enduriment de la Llei Antitabac de diferent manera. Evidentment, són més critics aquells que havien habilitat zones per a fumadors amb el cost que això suposa. La majoria de propitearis creuen que, finalment, tothom s’acostumarà a la nova situació.
Pel propietari del Cafè del Centre, Esteban Campo, creu que la nova llei tindrà avantatges i inconvenients pels propietaris de bars i restaurants. En aquest sentit, apunta que “el costat bo és que els treballadors que ens dediquem a això fumarem menys, mentre que el dolent és que haurem de fer inversions en habilitar terrasses per l’hivern i haurem de veure com funcionen”. Pel Jordi Melis, del Bar Sandvitxeria Gris, la nova norma els afectarà negativament però creu que “amb el tabac s’hauria d’haver fet com alguns països com Itàlia i tallar de socarrel l’opció de fumar”. Des del govern central ja han valorat la nova Llei Antitabac. La ministra de sanitat, Leire Pajín, ha assegurat que amb la nova norma Espanya faràs un pas importantíssim per la seva salut pública.
Font: radiosabadell.fm